• hu
 • en

VÉNUSZ BÁJAI

Unicum Ház (1095 Budapest, Dandár utca 1.)

 1. április 14.

 

18:00    Gyárlátogatás és italkóstoló

19:30    Koncert

 

Közreműködők:

Hara Fruzsina (barokk trombita/baroque  trumpet), Bodrogi Éva (barokk szoprán/baroque soprano), Tóth Mónika (hegedű/baroque violin) Hajdú Franciska (hegedű/baroque violin), Krommer Lucia (barokk cselló/baroque cello), Dinyés Soma (csembaló/harpsichord)

Műsor:

 1. Haydn: Divertimento in G – Allegro moderato
 2. F. Handel: Let the bright Seraphim
 3. Haydn: Divertimento in G – Minuetto
 4. Melani: La tromba
 5. Haydn: Divertimento in G – Allegro di molto
 6. Ph.Telemann: Trompetenkonzert Nr 1. in D

***

 1. Scarlatti: Mio tesoro per te moro
 2. Kohaut: Partita a due violini e basso
 3. Scarlatti: Non dar piu pene
 4. Heidenreich: Zigeunerische Tanz

Scarlatti: Su le sponde del Tebro

 

Leírás:

Vénusz, az ősi Itáliában, mint növényi termékenységgel kapcsolatos, növényi jellegű numen volt jelen majd a szerelem, szépség, és termékenység princípiuma kapcsolódott nevéhez – de csak másodlagosan, eredetileg a név jelentése: báj, vágy.

 

Az erősen vénuszi karakterű műsor gerincét a 17. század legvirtuózabb trombitás versenyművei és áriai alkotják, melyek nehézségüknél fogva a mai koncerttermek unikumjai. Hara Fruzsina trombita művész, Bodrogi Éva ének művész és zenésztársaik mind Európa régizene fellegváraiban képezték magukat, híres koncerttermekben tökéletesítették tudásukat, hogy hazatérve a magyar közönségnek muzsikáljanak.

 

Az évszázadokon át megőrzött értékekhez mi sem kapcsolódhat jobban, mint az 1700-as évek végéig visszanyúló Zwack család bájitalának sikertörténete, egészen II. József híres: „Dr Zwack, das ist ein Unicum!” mondatáig, amikor a gyomorpanaszos uralkodó ezzel a felkiáltással méltatta háziorvosának gyógylikör keverékét.

 

A koncert előtt gyárlátogatás indul, melyen a Zwack család és a gyártás történetének megismerésére és különleges bájitalaik kóstolására is lehetőség nyílik.

Találkozó pont: Zwack Múzeum és Látogatóközpont. A látogatás kezdete előtt 15 perccel szíveskedjenek megjelenni a múzeumban. (A kóstolón csak 18 éven felüli személyek vehetnek részt.)

További információ: https://btf.hu/kamarakoncertek/20200414/si-suoni-la-tromba-8211-szoljon-a-trombita-120781-hu

admin

Author admin

More posts by admin