Kardamom

Származás: Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik.

Felhasználása: A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele.

Gyömbér

Származás: Kínában már Kr. e. több évszázaddal használták, Marco Polo is említi könyvében. A középkorban jelentős szerepet játszott a fűszerkereskedelemben. A 16. század óta Amerikában is ismert. Ma Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

Felhasználása: Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete „barbadosi” és a hámozott, fehér „bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni.

Keserű Vidrafű

Származás: Az északi félteke, láprétjeiben, égeresekben található meg, főleg sík vidékeken. Európa nagy részén előfordul, Ázsiában és Észak-Amerikában a kipusztulás szélén áll. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombságban és a Csombárdi-rét Természetvédelmi Területen él.

Felhasználása: A vidrafűlevelet hagyományosan étvágygerjesztőnek és hízókúránál használják forrázat (tea) vagy kivonat formájában, gyomorkeserű-likőrök alkotóeleme. Fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét és emiatt különleges gyulladásgátló hatása van.

Rózsa

Származás: Kb. 200 rózsafajt tart számon a tudomány, ezeknek a többsége az északi félgömbre, főleg a mérsékelt égövre jellemző növény, néhány faj Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Etiópiában honos.

Felhasználása: Már a rómaiak is számos gyógyszert és édességet készítettek a rózsákból, és használták illóolaját is. A középkorban a török udvarban valóságos kultusza alakult ki: gyűjtötték, nemesítették és fogyasztották. A megfelelő fajtájú rózsákból rózsaolajat, rózsavizet, zselét, sörbetet és dulcsászát (mézes édességet) készítettek.

Kapor

Származás: Eredetileg a Földközi-tenger vidékén termett. Pannóniába és Európába valószínűleg a római legionáriusok hozták be. Elterjedt fűszer- és gyógyszeralapanyag. A zellerfélék családja Anethum nemzetségének két faja közül a graveolens az ismert és általánosan elterjedt.

Felhasználása: Fűszerezésre, ízesítésre felhasználja a konzerv-, a cukor-, a likőripar, de megtalálható az illatszeripar készítményeiben is. Az élelmiszeriparban főleg tisztított illóolaját használják. A száraz növény csokrokban, padlóvázában díszként használható.

Mustármag

Származás: A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

Felhasználása: A mustármagot fűszerként használják. Az asztali mustár fűszer fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is. Sajtolnak belőle mustárolajat is.

Guajakfa “Vasfa”

Származás: Dél-Amerika északi részén, Közép-Amerikában, a Karib-térségben, Mexikóban fordul elő. Lassan növő, közepes nagyságú örökzöld fa, ritkán magasabb 10 méternél, rönkjének átmérője 50 cm körüli.

Felhasználása: Szárítás Lassan, nehezen szárad, könnyen reped. Állóképessége jó. Megmunkálás Keménysége, ridegsége, szabálytalan rostszerkezete miatt nehéz megmunkálni. A fa viasztartalma bizonyos fokig megkönnyíti a forgácsoló megmunkálást, de a ragasztást problematikussá teszi. Jól esztergálható. Nehezen hajlítható. Rögzítés Víztaszító tulajdonsága miatt a szokásos faragasztókkal nehezen ragasztható. Felületkezelés Jól polírozható. Tartósság Nagyon tartós, kopásálló, gomba- és rovarálló. A magas viasztartalmú fát önkenő tulajdonsága alkalmassá teszi hajótengelyek, tengeralattjáró-tengelyek csapágyazására, fogaskerekek, gyalutalpak készítésére. Esztergályosmunkák, tekegolyók, kalapácsok anyaga. Gyantáját a gyógyszer- és szeszipar hasznosítja: likőrök ízesítésére, régebben szifilisz kezelésére használták, gyenge vizelet- és izzadsághajtó hatása van. A guajakgyanta illatszerek gyakori összetevője.

Zeller

Származás: Őshazája valószínűleg a Mediterráneum; alighanem onnan terjedt el már az ókorban. Kínában először az 5. század tájékán említik.

Felhasználása: A gumós zeller zöldjében viszonylag sok a C-vitamin, a foszfor és a mész, a szárzellerben pedig a B1- és B2-vitamint. Antioxidánsok is vannak benne, és ezek a párolt zöldségben sem bomlanak le. Legjelentősebb hatóanyaga a K-vitamin, emellett előnyös tulajdonsága a sok rost.

Angyalgyökér

Származás: Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos, hazánkban is termesztett (helyenként kivaduló) kétéves növény, gyökerét (Angelicae radix), már a középkori kolostorok kertjében termesztették és használták fűszerként.

Felhasználása: A növény levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője. Egyes országokban a növény szárát cukorban főzve kandírozzák, és tápszerként fogyasztják. Különlegesen kellemes, aromás illata és édeskésen kesernyés íze miatt az Altvater típusú likőrök, gyomorkeserűk alapanyaga. Illóolajokat, angelikasavat, cukrot, keserű anyagot tartalmaz.

Narancs

Származás: A trópusi gyümölcsök, így a citrom, zöld citrom mellett e gyümölcs őshazája is Ázsia, azon belül is főleg Délkelet-Ázsia, a Délkelet-Indiai és a Dél-Kína területei.

Felhasználása: A narancs egy c vitamin forrás, gyomorerősítő és étvágyjavító, vértisztító és emésztést serkentő, ráadásul a narancsban lévő limonene hatékony ellenszere a mell- és tüdőráknak, de tele van más antioxidánssal is.

Kalumbagyökér

Származás: Kelet- és Dél-Afrika trópusi területein őshonos, ahol 1500 méter tengerszint feletti magasságig fordul elő. Kultúrnövényként Ghánában, Madagaszkáron, Indiában és Brazíliában is termesztik. Őshazáján kívüli területeken esetenként inváziós növényként tartják számon.

Felhasználása: A népi gyógyászatban gyógynövényként alkalmazzák, mivel megszárított és feldarabolt gyökérgumóit drogként használják csípések, marások, sérülések, emésztési zavarok, hasmenés, alultápláltság és erőtlenség, vérhas esetén, külső és belső élősködők ellen

Írisz

Származás: Csak szűk körben terjedt el az északi mérsékelt égövön. Élőhelye figyelemre méltóan változatos, a hideg és hegyi régióktól Európa füves lejtőiig, rétségeiig és folyópartjaiig, a Közel-Kelettől Észak-Afrikán át, egészen Észak-Amerikáig terjed

Felhasználása: Az írisz fő gyógyászati ​​alapanyaga a rizómák. A friss gyökereknek rendkívül kellemetlen az illata, 3 hónapos alapos szárítás után különleges ibolya aromát nyernek. A növény erőteljes rizómái jelentős mennyiségű illóolajat tartalmaznak. A legértékesebb hatóanyagok a vas, az irídium-glükozid, a szerves savak, a tanninok, a keményítő és a speciális zsírolaj.

Izsópfű

Származás: Észak-Amerika északnyugati prérijeiről és Kanada déli területeiről származik. Hihetetlenül bírja a szárazságot, egészen 2.500 méteres tengerszint feletti magasságig megtalálható.

Felhasználása: Enyhén izzasztó hatású teáját elsősorban köhögés, meghűlés esetén alkalmazzák. Emésztési panaszokra is hatásos. Antiszeptikus hatású, a legkülönfélébb sérülések gyógyítására, hasmenés ellen használják, csillapítja a lázat is.

forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia
https://www.thehealthsite.com/ayurveda/herbs/mustard-seeds-health-benefits-uses-side-effects-and-more-855815/
https://koronakert.hu/termek/amerikai-vasfa-100cm-gymnocladus-dioicus/?v=7a6ab3827192
https://narancsinfo.hu/narancs/
https://kertlap.hu/angelika/
https://hu.techexpertolux.com/cvety/iris-borodatyj.html