EDRINK

Több mint 230 év gyógynövény szakértelem

Egy titkos családi recept, 5 kontinens 40-féle gyógy- és fűszernövénye és egy generációkon átívelő tradíció.

„Das ist ein Unikum!"

Az Unicum történet

Tradíció. Innováció. Fenntarthatóság.

A történet a császári udvarban kezdődött, 1790-ben, amikor a névadó, Dr. Zwack, az udvar orvosa először kínálta meg II. Józsefet különleges gyógynövénylikőrjével.

Maga a legendás cég 1840-ben alakult meg, a gömbölyű palackban, címkéjén vörös kereszttel forgalomba hozott italt pedig végül 1883-ban lajstromozták. 50 év alatt, 1892-re a gyár kinőtte magát, ekkor költözött mai helyére, a Soroksári útra.

Az ikonikussá vált plakát, a Pachl Viktor által készített „vizesember”, a 20. század elején, 1909-ben született meg. Nem sokkal később, Zwack János és Béla idejében, kitört a gazdasági világválság, és mivel az USA-ban hozott szesztilalom miatt az export forgalom is visszaesett, a cég átmenetileg izzólámpák és fénycsövek gyártásába kezdett.

A II. világháborúban a Zwack-gyárat is porig rombolták, és bár a család 4 év alatt újjáépítette és modernizálta, 1948 őszén – kártalanítás nélkül – államosították azt. Ezért Magyarországon egészen 1958-ig hamis recept alapján készült az Unicum, amikor is a már Amerikában élő Zwack János megnyerte a családi védjegyekért indított pert. Fia, Zwack Péter, a 70-es években Olaszországban lehelt új életet a márkába, majd a rendszerváltás után „hazahozta” az Unicumot.

Közel 20 év után adta át a cégvezetést gyermekeinek, Zwack Sándornak és Izabellának, akik 2004-ben megalkották az Unicum Nextet, 2012-ben az Unicum Szilvát, 2017-ben pedig a szuperprémium kategóriába belépő Unicum Riservát.

Műhelytitkok

Válogatott alapanyagok, tradicionális recept

Az Unicum alapja a féltve őrzött családi recept, ami immár hatodik generáció óta nem fedi fel titkát.

Az italban lévő több mint 40-féle gyógy- és fűszernövény öt kontinens ízét hordozza magában, és a mai napig kézzel mérik ki őket, sőt, egyes alapanyagokat maga a Zwack család adagol ki.

A gyártási folyamat első része a kivonatolás, vagy „macerálás”. Ez egy extrakciós folyamat, aminek a lényege az, hogy kinyerjük a gyógynövény lelkét. Egyszóval kivonatot készítünk és ez adja az Unicum jellegzetes ízét és színét!

A gyógynövénylikőrök között egyedülálló módon a kivonatolást a lepárlás követi. Ez a folyamat, az úgynevezett desztillálás, melynek köszönhetően létrejön az Unicum jellegzetes illata.

Ezután következik az úgynevezett mix készítés, azaz az alkotóelemek fakádakban történő összekeverése, majd a tölgyfahordós érlelés, amely megadja az Unicum végleges ízét.

Állandó minőség

Az állandó Unicum-minőség „felelőse” a Párlatmester, aki a keverés után a bírálóbizottsággal, melyben a Zwack család is részt vesz, többször is ízleli és véleményezi az italt és jóváhagyás esetén engedi kereskedelmi forgalomba.

Állandó minőség a változó világban

Klasszikus gyógynövénylikőr, amely a mai napig őrzi titkát.

Az Unicum a legnépszerűbb magyar italmárka, melyre méltán lehetünk büszkék. A császári ital, mely nevét magának Ferenc Józsefnek köszönheti, és a császár orvosa, Dr. Zwack, eredetileg emésztést elősegítő italnak készítette, már 230 éve képvisel állandó minőséget hazánkban és a világban is.

Ez a tradicionális gyógynövény likőr, mely generációk óta őrzi titkát és karakteres ízvilágát több, mint 40-féle gondosan válogatott gyógy- és fűszernövény keverékéből készül. A mai napig az eredeti családi recept alapján gyártják, ugyanazokkal az eljárásokkal, de a legmodernebb technológia alkalmazása mellett, íze pedig ugyanott, a legendás Soroksári úti gyár pincéjében pihenő 500 tölgyfahordóban érik teljessé.

Tiszteletben tartva az ikonikus palackformát és méltó emléket állítva az család felmenőinek, az Unicum csomagolása 2019-ben a múltból építkezve újult meg, de egy modernebb, 21. századi formában.

Hungarikumok találkozása

Az első gyógynövénylikőr, amely aszaltszilva-ágyon pihen, és tölgyfahordóban érik.

Az Unicum Szilvában hungarikumok találkoznak, és együtt valami nagyszerűt alkotnak. Az eredeti titkos eljárás alapján készülő likőr különlegességét önmagában az Unicum garantálja.

Ebben az italban a hazánkban is őshonos szilva méltó párja a 230 éves receptúra szerint készülő gyógynövénylikőrnek.

Az Unicum Szilva csakúgy, mint az Unicum, több mint 40, gondosan válogatott gyógynövény kivonatából és párlatából készül, amelyek 5 kontinens ízeit hordozzák magukban. Harmonikus gyümölcsösségét a tölgyfahordóba halmozott aszaltszilva-ágyon történõ érlelés adja meg, melyhez a válogatott minőségű, friss szilvát kíméletesen szárítják, hogy megõrizze hamisítatlan zamatát.

A 2012-ben debütált Unicum Szilva 2019-től megújult külsővel kerül forgalomba.

Arabica kávé kivonattal, tölgyfahordóban érlelt Unicum

Közel hároméves fejlesztői munka eredményeként, 2020 novemberében mutattuk be az Unicum család legújabb tagját, az Unicum Baristát.

Az Unicum Barista nem más, mint arabica kávé kivonattal, tölgyfahordóban érlelt Unicum.
A keserűlikőr-fogyasztás és a kávézás egyaránt évszázados múltra tekint vissza számos európai országban, így Magyarországon is. Ezt a két hagyományt egyesíti innovatív módon az Unicum Barista, amelynek fő alkotóelemei az Unicum és az arabica kávé. Az ital tölgyfahordós érleléssel nyeri el végleges karakterét.

„Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan fejlesztésről számolhatunk be az Unicum Barista bemutatásával, amely a Zwack Unicum életében és a likőrgyártás, illetve a kávézás hazai történetében egyaránt fontos mérföldkőnek minősül. Hosszú utat tettünk meg az elmúlt években, mire eljutottunk egy olyan különleges ital megalkotásáig, amely minden elemében híven tükrözi e két terület itthoni hagyományait” – mondta el Zwack Sándor, a Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke.

Szuper Prémium gyógynövénylikőr - új kategória születése

2017 elején került bevezetésre Magyarország és Európa első szuperprémium gyógynövénylikőrje, az Unicum Riserva, melynek különlegessége az egyedülálló gyártási eljárásban, a „dupla hordós” érlelésben rejlik.

A termék alapját képező Unicum a nemzetközi párlatszakmában bevett szokás szerint, használt hordóban, a Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb, 80 éves matuzsálemében érik. Karakterét a hosszú évtizedek során a dongákban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz” adja meg, amely selymesebb, összetettebb ízt kölcsönöz az italnak. Ezután Gönci hordókban érlelődik tovább. Az érlelés második fázisa kerekséget, lágyságot, gyümölcsös-fűszeres harmóniákat és Tokaj utánozhatatlan ízvilágát adja hozzá a végeredményhez.

Végül ezen karakterjegyek kiemelésére, lekerekítésére a Dobogó Pincészet 2007-es évjáratú Tokai aszúját adjuk hozzá az italhoz.

Fenntarthatóság

Elkötelezetten a természet védelmében


A Zwack Unicum elkötelezett a környezet védelme mellett. Ezért tudatos energiagazdálkodásra, fenntartható vízfogyasztásra és hatékony hulladékgazdálkodásra törekszik termékeinek előállítása során. Ennek jegyében a palackjainkat 65%-ban újrahasznosított üvegből gyártják, a fém díszdobozok teljes mértékben képesek részt venni a körforgásos gazdaságban, a termelés során felhasznált növényi hulladékokból biogázüzemben elektromos áramot állítanak elő, a főzdei lepárlás melléktermékéből pedig szélvédőmosó folyadék készül.

Környezeti teljesítménymutatóink: 2019/20 gazdasági évre vetítve

95% hulladék újrahasznosítási arány
100%-ban zöld energia felhasználás a villamosenergia területén → zéro CO2 kibocsátás
11,4% energiamegtakarítás
22,7% vízmegtakarítás
34,5%-kal kevesebb CO2 kibocsátás a teljes energiafelhasználásra kivetítve

A hazai szállítók számának aránya 90% és a beszerzés 70%-a 600 km-en belülről érkezik.