Zwack Napló – Úri utca

Zwack Diary – Úri street

Úri utca 45.

Zwack Jánosné háza

 

A ház egy tipikus, középkori alapokra épült, a századok folyamán többször átépített kis lakóház volt a Várhegyen. Különlegessége hangulatában rejlett, mert a méretei távolról sem voltak impozánsnak mondhatók. Az I. képen a boltíves előtérből nézünk kifelé az Úri utcába. A jobb oldali falon kis harang látható, amivel feltehetőleg a ház lakóit hívták, ha az ebéd tálalva volt. A faliharang előtt egy szép beépített kis szekrény található; sajnos a funkcióját nem sikerült kiderítenem.

Az előtérből jobbra egy hall nyílt (3. kép), szép barokk ládával és Rákóczi-székekkel. Két lépcsőfokkal feljebb egy szalon volt, érdekes art deco stílusú nagy kőkandallóval (4. kép). A szalont finom polgári ízléssel rendezték be, minden különösebb luxus nélkül. Talán csak a hall nagy aubusson szőnyege árulkodott a háziak jómódjáról. A szalon boltíves teraszajtóval a különösen hangulatos belső kertre nyílt. A hallból balra, egy lépcsőfokkal lelépve egy szervízfolyosó nyílt a konyha felé. (2. kép).

Az emeleten lévő kis hangulatos szobákból kettőt láthatunk. Az 5.kép finom biedermeier és empire bútorokkal berendezett szobát, míg a 6.kép egy emeleti kis dolgozószobát mutat, szintén finom régi bútorokkal. A kockaintarziás Louis XVI. íróasztalon a modern lámpa és a szanaszét hagyott könyvek azt a látszatott keltik, hogy a tulajdonos csak egy pár percre hagyta abba a munkát, míg a felvétel elkészült.

Forrás:

Somlai Tibor: Volt és Nincs: Nagypolgári és Arisztokrata enteriőrök 1900-1945

Corvina 2012