A terem közepén álló térképen is látható, hogy az Unicumot több mint 30 országba exportáljuk, két legnagyobb európai exportpiacunk Európában Olaszország és Németország. 2006-ban vezették be a Zwack Liqueur-t  az amerikai piacra. Az első teszt piac Buffalo-ban, majd Ohio-ban volt, melynek eredményeként ma már az egész USA-ban folytatódik az értékesítés. Kérem, csodálják meg Eddie George-nak, az amerikai futball egyik legkiválóbb hátvédjének sisakját, amelyet a Diageo Ohio-i csapata ajándékozott a Zwack cégnek, amikor Budapestre látogattak. (Eddie George első nagy sikereit egy ohio-i egyetemi csapatban aratta.)

Az export-tevékenységünket bemutató emléktárgyak, dokumentumok a két utolsó vitrinünkben láthatók. A Zwack Unicum Nyrt. az elmúlt években szinte egész Európába, Észak-Amerikába, Japánba is exportált. (A vitrin közepén felsoroljuk szinte valamennyi országot, ahová exportálunk.)

A térkép felett legismertebb reklámfilmjeinket tekintheti meg, melyek közül több is díjat nyert, különösen nagy sikere van a ma is használt fekete-fehér Unicum reklámfilmnek.

Ha ideje engedi, tekintse meg a galérián Közép-Európa legnagyobb mini palack gyűjteményét, amely több mint 17 000 különböző darabból áll a világ minden részéből. A gyűjteményt, valamint a múzeum anyagának és a vonatkozó kutatásoknak jelentős részét Gerencsér Emilnek köszönhetjük, aki több mint 50 évet dolgozott a cégnél és 30 éven át az angyalföldi gyár igazgatója volt. Fényképét a lépcső felett láthatja.

Múzeumi sétája során tekintsen ki az ablakon is! Egy régi, patinás, borostyánnal befuttatott épületet láthat, melyet az „Unicum Szívének” nevezünk, mert itt készül az Unicum, az Unicum Next és az Unicum Szilva is. Az épület  és a gyárudvar egész területe alatt pince labirintus húzódik, több mint 2500 m2-en terül el és közel 500 db tölgyfahordójában érlelődik az Unicum A legkisebb hordónk 10 literes, míg a legnagyobb 17 000 liter Unicum tárolására képes. Ezek a hordók akár 60-70 évesek is lehetnek, a cég évente csaknem 3 millió liter Unicumot gyárt. A világ összes Unicumát 5 ember gyártja. Mára már minden számítógép-vezérelt, de az érzékszervi minőségellenőrzés ma is elengedhetetlen része a gyártási folyamatnak

Csak a Zwack család ismeri, hogy mely gyógynövényeket és milyen mennyiségben használnak az Unicum gyártása, a macerálás és desztillációs folyamat során, a recept már több mint 2oo éve szigorúan őrzött családi titok.  Több mint negyven hazai és a világ minden kontinenséről érkező gyógynövényből készül ez az utánozhatatlan ital.

A múzeum nagy termének közepén Zwack János íróasztala áll, mellette az állványon egy fotó a fiatal Zwack Péterről, amely Ellis Island-en készült, alatta a korcsolyája látható, mert imádott korcsolyázni, már gyerekkorában lelkes tagja volt a cisztercita iskola jégkorong csapatának.

A lépcsőn lefelé menet javasoljuk még, hogy tekintse meg a falon lévő, a múlt század elejéről származó eredeti akvarelleket, melyekből néhány korabeli Zwack reklámok alapjául szolgáltak.

Kérjük, hogy írjon az ugyancsak az előtérben található Látogatókönyvbe, majd egy vizesemberként készített fotóval tegye még emlékezetesebbé az Unicum Házban tett körútját!

Köszönjük megtisztelő látogatását!

admin

Author admin

More posts by admin