Zwack János és Béla – édesapjukat követve a cég élén – 1936-ban megállapodást kötött a New York-i Kraus Brothers céggel a Zwack termékek kizárólagos észak-amerikai forgalmazására. Erről tanúskodnak a felső polcon látható mini palackok angol nyelvű címkéi.

A középső polcon az 1935-ös év egy fontos történését látja: Magyarországon járt a brit trónörökös, Edward walesi herceg, aki itt tartózkodása alatt igencsak megkedvelte a kecskeméti barackpálinkát. Egyszer azt mondta: „Ez teával jobb, mint a rum, szódával jobb, mint a whisky!”. E jelentős mondata, amely a vitrinben elhelyezett korabeli, forgó palack belső címkéjén is olvasható, elindította a magyar specialitás, a pálinka nemzetközi karrierjét is.  A Zwack barackpálinka „Fütyülős barackpálinkaként” vált ismerté. A fütyülős jelző onnan ered, hogy ha a vendég az üveg szája felett ügyesen levegőt fújt, egy fütyülő hang jelezte a pincérnek, hogy az ital elfogyott az asztalról, hozhatja az utánpótlást.

A 3-as számú kiállítási tárgy igazi ritkaság. A kehely VIII. Edward koronázási ceremóniájára készült, de végül nem került fel a királyi asztalra, mivel a jövendő király Wallis Simpson iránt érzett szerelme miatt még a koronázás előtt lemondott a trónról. A híres párról készült kép a vitrin bal oldalán látható.

Az alsó polc jobb szélén, Holéczy Ákos Unicum-fox szerzeményének kottáját láthatja, amelyet az előző  vitrinnél említett Zwack reklámfilm zenéjeként is felhasználtak. Hallgassa meg Ön is az Unicum-foxot a vitrinen kívül eső, jobboldali zenelejátszó zöld gombjának megnyomásával.

admin

Author admin

More posts by admin