A II. világháborúban Budapest súlyos veszteségeket szenvedett, az egyik legerősebben lerombolt város volt – erről, a felrobbantott hidakról láthat képeket a baloldali téglafalon.  A szövetségesek sorozatos légitámadásai közül a legpusztítóbb 1944. április 3-án érte a gyárat, és szinte teljesen lerombolta, amint azt a baloldali fotók is mutatják. A visszavonuló német katonák megdézsmálták a készletet, a szovjet csapatok pedig a hordókból pontonhidat építettek a Dunán. A Zwack család ebben az időben Zwack Mici Gellért-hegyi házának pincéjében bujkált. Bár a család tagjai 1917-ben áttértek a katolikus hitre, a zsidótörvények szerint és a 44-ben Budapestre érkező Adolf Eichmann és kommandója szemében még mindig zsidónak számítottak. Zwack János és felesége, Vera baráti kapcsolatban állt Raoul Wallenberggel, a svéd diplomatával, aki zsidók százait mentette meg a deportálástól, azzal, hogy svéd menlevelet adott nekik, többek között a Zwack család tagjainak is, amelyeket a középső és felső polcon láthat. A családot végül a nagykövetség egyik dolgozója, Lars Berg mentette meg a nyilas terrortól. Nézze meg az erről szóló történetet Zwack Sándor tolmácsolásában a vitrinen lévő QR kód beolvasásával.

A zsidóüldözés az újságcikkekben is mindennapos volt.  A Magyarország napilap cikkét a 3-as szám jelöli, amelynek címe magáért beszél: „Hogyan lehet, hogy a Zwack 43 tisztviselője közül még mindig 16 zsidó?”
1944-ben, a budapesti zsidóság deportálásának elrendelése után, a magyarországi Zsidó Tanács felszólította a gyár zsidó származású dolgozóit a hatóságok előtti megjelenésre, felsorolva, hogy mit vihetnek magukkal a deportáláskor, a vitrinben ezt a 4-es szám jelöli.

A Zwack cég pincéjében a háború alatt egy óvóhely volt, ezt mutatja a sárga „óvóhely” feliratú zománctábla a bal oldali téglafalon.

A Budapestet a németektől felszabadító szovjet csapat  többsége egyszerű közkatona volt,  akik a könyveket is átszúrták szuronnyal, hogy ellenőrizzék, nincs-e benne valami érték (pénz, ékszer) elrejtve. Ennek nyomát viseli a 6. számmal jelzett lexikon, mely a Zwack család otthonából került múzeumunkba.

Üde színfolt Zwack Péter felső polcon található, 5. számmal jelölt érettségi bizonyítványa, amelyet az akkori kaotikus állapotok között is sikerült megszereznie, valamint első egyetemi indexe. Zwack Péter a ciszterci szerzetesek tekintélyes budai Szent Imre gimnáziumába, majd a Műegyetem Közgazdaságtudományi Karára járt.

Jól illusztrálja a kor keserű hangulatát a kultikussá vált „Where have all the flowers gone” (magyarul: „Hová tűnt a sok virág”) című dal, amelyet Marlene Dietrich előadásában hallgathat meg a vitrin jobb oldalán lévő zöld gomb megnyomásával.

admin

Author admin

More posts by admin