A magyarok voltak az elsők, akik 1989-ben átvágták a szögesdrótkerítést és a politikai metaforaként is ismert „Vasfüggöny” megszűnt létezni.

Zwack Péter családjával 1987-88-ban tért haza. Akkor így nyilatkozott: „Az utolsók között mentem el, és az elsők között jöttem haza.” 1989. július 10-én a Peter Zwack & Consorten AG (Zwack Péter Emil Underberg német likőrgyárossal közös vállalkozása) a Budapesti Likőripari Vállalat, a Magyar Hitelbank, valamint a MONIMPEX Külkereskedelmi Vállalat vegyesvállalat formájában megalakították a Zwack Unicum Budapest Kft.-t. A szerződés aláírásáról készült fotó a felső polcon látható. 1992-ben a Peter Zwack & Consorten AG a privatizációs program keretében létrehozta a Zwack Unicum Részvénytársaságot, mivel nem visszakapta, hanem sikeres pályázatot nyújtott be és jelentősen nagy összegért, de visszavásárolta a teljes (több gyárat magába foglaló) Budapesti Likőripari Vállalatot az államtól, miközben Zwack Péter a család államosított várbeli házáért, amely később a török nagykövetségnek adott otthont, és az államosított gyárért minimális kárpótlást kapott.

1990-ben, 43 évvel kényszerű emigrációja után Zwack Pétert kinevezték a rendszerváltozás utáni demokratikus Magyarország első amerikai nagykövetének, ehhez azonban le kellett mondania amerikai állampolgárságáról. A lemondásról szóló dokumentumot láthatja az alsó polcon, míg a vitrin bal oldalán lévő fényképek a nagykövetség épületét és a washingtoni életet mutatják be. A család kiérkezése után első dolguk volt a nagykövetség épületét saját kezűleg fehérre átfesteni – az egyik fotón Zwack Péter áll a nagykövetség épülete előtt, melynek egyik falára felkerült a híres magyar költő, Berzsenyi Dániel sora: „Szabad nép tesz csuda dolgokat!”. Ezeken túl a vitrinben még menükártyákat, újságcikkeket láthat, a képeken pedig neves politikusokat, mint például Colin Powell-t, a régi jó barát Tom Lantost és George (H. W.) Bush elnököt, akikkel Zwack Péter rendkívül jó kapcsolatban maradt egész életében.

A vitrin másik, ablakfelőli oldala felső polcán látható Zwack Péter várbeli  bérlakásáról készült kép, melyet nem sokkal Washingtonból visszatérte után gyújtottak fel.

A másik polc Zwack Péter politikusi tevékenységét mutatja be. Zwack Péter 1994-98 között volt parlamenti képviselő, s ő volt az első a magyar parlamentarizmus történetében, aki függetlenként, de négy párt közös támogatásával nyert mandátumot, Kecskemét 2. számú választókörzetében. Tevékenységét elsősorban Magyarország Európai Uniós és NATO tagsága előkészítésének, valamint a feketegazdaság elleni küzdelemnek szentelte.

A jobb oldalon lévő képek szemléltetik Zwack Péter életének fontosabb pillanatait gyermekkorától 80. születésnapjáig, amikor a fényképekből könyvet állított össze felesége, Anne, Pető Hunor képzőművésszel.

A vitrin bal szélén látható hatalmas Unicumos palack Asszonyi Tamás, Munkácsy-díjas magyar szobrász alkotása.

A vitrinen lévő QR kód segítségével belelapozhat Zwack Péter életét bemutató könyvbe.

Ha itt jobbra tekint, a múzeum nagy termének közepén Zwack János íróasztala áll, mely átvészelte a 2. világháborút és az államosítás időszakát is. Az íróasztalnál helyet foglalva készíthet egy fotót, vagy az íróasztalon található telefonon a különböző hívószámokat tárcsázva még több történetet hallgathat meg a Zwack családról.

admin

Author admin

More posts by admin