A vitrin jobb oldalán látható képek az 1989-es rendszerváltás eufórikus korszakát idézik. A magyarok voltak az elsők, akik 1989-ben átvágták a szögesdrótkerítést és a politikai metaforaként is ismert „Vasfüggöny” megszűnt létezni. Kelet-németek ezrei vezettek át Trabantjukkal kockázat nélkül a megnyitott határon. A vitrin külső bal oldalán látható bekeretezett képek őrzik ennek az eseménynek a pillanatait. 

Zwack Péter családjával 1987-88-ban tért haza. Akkor így nyilatkozott: „Az utolsók között mentem el, és az elsők között jöttem haza.” 1989. július 10-én a Peter Zwack & Consorten AG (Zwack Péter Emil Underberg német likőrgyárossal közös vállalkozása) a Budapesti Likőripari Vállalat, a Magyar Hitelbank, valamint a MONIMPEX Külkereskedelmi Vállalat vegyesvállalat formájában megalakították a Zwack Unicum Budapest Kft.-t. A szerződés aláírásáról készült fotó a felső polcon látható. 1992-ben a Peter Zwack & Consorten AG a privatizációs program keretében létrehozta a Zwack Unicum Részvénytársaságot, mivel nem visszakapta, hanem sikeres pályázatot nyújtott be és jelentősen nagy összegért, de visszavásárolta a teljes (több gyárat magába foglaló) Budapesti Likőripari Vállalatot az államtól, miközben Zwack Péter a család államosított várbeli házáért, amely később a török nagykövetségnek adott otthont, és az államosított gyárért minimális kárpótlást kapott.

1990-ben, 43 évvel kényszerű emigrációja után Zwack Pétert kinevezték a rendszerváltozás utáni demokratikus Magyarország első amerikai nagykövetének, ehhez azonban le kellett mondania amerikai állampolgárságáról. A lemondásról szóló dokumentumot láthatja az alsó polcon, míg a vitrin bal oldalán lévő fényképek a nagykövetség épületét és a washingtoni életet mutatják be. A család kiérkezése után első dolguk volt a nagykövetség épületét saját kezűleg fehérre átfesteni – az egyik fotón Zwack Péter áll a nagykövetség épülete előtt, melynek egyik falára felkerült a híres magyar költő, Berzsenyi Dániel sora: „Szabad nép tesz csuda dolgokat!”. Ezeken túl vitrinben még menükártyákat, újságcikkeket láthat, a képeken pedig neves politikusokat, mint például Colin Powell-t, a régi jó barát Tom Lantost és George (H. W.) Bush elnököt, akikkel Zwack Péter rendkívül jó kapcsolatban maradt egész életében.

A vitrin másik, ablakfelőli oldala felső polcán látható Zwack Péter kiégett lakásáról készült kép, nem sokkal Washingtonból visszatérte után gyújtották fel a várbeli bérlakását.  Nagy szerencséje volt, hogy felébredt és el tudott menekülni, de a kabátot már a szomszédoktól kapta kölcsön.

A másik polc Zwack Péter politikusi tevékenységét mutatja be. Zwack Péter 1994-98 között volt parlamenti képviselő, s ő volt az első a magyar parlamentarizmus történetében, aki függetlenként, de négy párt közös támogatásával nyert mandátumot, Kecskemét 2. számú választókörzetében. Tevékenységét elsősorban Magyarország Európai Uniós és NATO tagsága előkészítésének, valamint a feketegazdaság elleni küzdelemnek szentelte.

A jobb oldalon lévő képek szemléltetik Zwack Péter életének fontosabb pillanatait gyermekkorától 80. születésnapjáig, amikor a fényképekből könyvet állított össze felesége, Anne, Pető Hunor képzőművésszel. A könyv mintaboltunkban megvásárolható.

A vitrin bal szélén látható hatalmas Unicumos palack Asszonyi Tamás, Munkácsy-díjas magyar szobrász alkotása.

admin

Author admin

More posts by admin