A következő vitrin középső polca bemutat néhány, a korszak hangulatát idéző vegyészeti eszközt.   A 2-es számú fénykép egy 18. századi orvosi utazótáskát ábrázol. (ilyen lehetett dr.Zwacknak is)

A vitrin bemutatja továbbá, hogy a kezdetek után miként növekedett fokozatosan a kis üzem, amely a termelés bővülése miatt a század második felében több alkalommal is költözni volt kénytelen. A vitrin alsó polcán látható térképen nyomon követhetők a különböző telephelyek:

A térképen 1-es számmal jelöltük a mai Erzsébet tér helyén volt „Marokkói Udvart”, ahol 1840. és 1849. között működött az üzem;

1849-ben a 2-es számmal jelölt Két Szerecsen (ma Paulay Ede) utcai székhelyre költözött a gyár, ahol az 1880-as újabb költözéséig működött;

  1. és 1892. között a 3-as számmal jelölt Üllői út 19. sz. alatt üzemelt a gyár, mígnem végül

1892-ben költözött a mai helyére, ide a Soroksári út 26. szám alá, melyet a 4-es szám jelöl. Ez a hely látható a felső polcon lévő Tikáts Adolf akvarellen is, bár akkor még a címe Soroksári út 92. volt. Napjainkban már a legfejlettebb technológiát használjuk, de a gyárépület megszólalásig úgy néz ki, mint annak idején.

A két vitrin között látható a legrégebbi megmaradt Unicum-os palackunk. A palack több mint 150 éves. Felnyitásra sosem került, a palackból hiányzó mennyiség elpárolgott az évtizedek során.

admin

Author admin

More posts by admin