A következő vitrin középső polca bemutat néhány, a korszak hangulatát idéző vegyészeti eszközt.   A 2-es számú fénykép egy 18. századi orvosi utazótáskát ábrázol.

A vitrin bemutatja továbbá, hogy a kezdetek után miként növekedett fokozatosan a kis üzem, amely a termelés bővülése miatt a század második felében több alkalommal is költözni volt kénytelen. A vitrin alsó polcán látható térképen nyomon követhetők a különböző telephelyek:

A térképen 1-es számmal jelöltük a mai Erzsébet tér helyén állt Kemnitzer házat, melynek „Marokkói Udvarában” 1840. és 1849. között működött az első Zwack gyár;

1849-ben a 2-es számmal jelölt Két Szerecsen (ma Paulay Ede) utcai székhelyre költözött a gyár, ahol az 1880-as újabb költözéséig működött;

1880. és 1892. között a 3-as számmal jelölt Üllői út 19. sz. alatt üzemelt a gyár, mígnem végül

1892-ben költözött a mai helyére, ide a Soroksári út 26. szám alá, melyet a 4-es szám jelöl. Napjainkban már a legfejlettebb technológiát használjuk, de a gyárépület megszólalásig úgy néz ki, mint annak idején.

A két vitrin között látható a legrégebbi megmaradt Unicum-os palackunk. A palack több mint 150 éves, felnyitásra sosem került, a palackból hiányzó mennyiség elpárolgott az évtizedek során.

A szakmában ezt a jelenséget az Angyalok jussának hívjuk.

A vitrin jobb alsó részén található QR kód segítségével olvashat még többet Zwack József munkásságáról.

Alul, a két vitrin között található QR-kód beolvasásával pedig megnézheti a gyárépület korábbi tervrajzait!

admin

Author admin

More posts by admin